Til forsiden Besøg og likeDåb i folkekirkenMeld dig ind i folkekirken

Præstens klumme

Kvindelige præster i 70 år, eller???
I år er det blevet fejret, at det er 70 år siden, at de 3 første kvindelige præster blev ordineret i Odense. Odense skrev i foråret 1948 verdenshistorie, fordi 3 kvinder og en modig biskop den dag brød mændenes monopol på ”kjolen” i Guds hus. Forud var gået en voldsom kamp og en til tider meget barsk strid.
Midt i kampen anlagde kirkeministeren Carl Hermansen – også kaldet Vor Hermansen – det pragmatiske syn, at det måtte være menighederne, som skulle tilkendegive, at de gerne ville have en kvindelig præst. Og det varede ikke længe før, en valgmenighed på Falster meddelte, at de gerne ville ansætte den 33-årige cand.teol. Johanne Andersen.
Så nemt skulle det dog ikke gå. 518 ud af 1500 præster underskrev en bandbulle imod ordination af kvinder. De truede med at forlade Folkekirken, - hvilket de i øvrigt aldrig gjorde.
I 1947 vedtog Folketinget en lov, der fritog samvittigshedsplagede bisper at føre tilsyn med kvinderne. Der var kun to biskopper: Rosendahl i Roskilde og Øllgaard i Odense, som ønskede at hoppe med på denne nye farefulde galej. Det blev Øllgaard der stod for den første ordination. Da han gav tilsagn om at ordinere, sagde han med et glimt i øjet: ”at der skulle være nogen til det værste.” Og mens det føg med forbandelser fra de indremissionske prædikestole, ordinerede Øllgaard Johanne Andersen, Edith Brenneche Petersen og Ruth Vermehren i Odense Domkirke.

Men er de så Danmarks første kvindelige præster? Forfatteren Pernille Juul, har netop skrevet en biografi om Maren Sørensen,- en sygeplejerske, som tidligt blev vakt af Grundtvigs tanker om frihed og lighed.

Hun var inspireret af højskolemanden Niels Dael fra Liselund og det var da også ham, der i 1940 i Havrebjerg kirke velsignede Maren Sørensen til i det arbejde hun drev som sygeplejerske og institutionsleder i Grænselandet at virke som præst. Vel var Niels Dael ikke biskop og vel var loven endnu ikke vedtaget i folketinget, men Maren Sørensen havde brug for at måtte prædike, forrette nadver og dåb i det sygdomsplagede og krigsramte område, hvor hun kæmpede så hårdt for at give mennesker et bedre liv. Det var det hun blev ordineret/velsignet til.
Så mand eller kvinde, bukser eller skørt, grundtvigianer eller missionsmand, - så er det vel netop udbredelsen af Guds ord og trøst til mennesker, det hele handler om.

Annette Lyster-Clausen

ULDUM KIRKE