Til forsiden Besøg og likeDåb i folkekirkenMeld dig ind i folkekirken

Præstens klumme

GENFORENING

I 2020 fejrer vi i Danmark 100 året for, at Sønderjylland kom hjem til Danmark.
D. 15. juni 1920 var den officielle genforeningsdag. D. 10. juli red Chr. X over den gamle Kongeå-grænse nord for Christiansfeld og dagen efter, d. 11. juli fandt en kæmpe festlighed sted på Dybbøl Banke.
Selvom der var gået 56 år siden Danmark mistede Sønderjylland i 1864, og venner og slægtninge, der havde levet adskilt fra hinanden, på naturlig vis var døde og således ikke kunne genforenes, så var der alligevel tale om en bevægende og betydningsfuld genforening, fordi man fortsat havde en fælles historie, fælles kultur og et fælles fædreland.

I grænselandet har man allerede store planer for 100 års fejringen. Selvom vi i vores landsdel ikke direkte har mærket denne historiske begivenhed, så vil vi alligevel fra kirkernes side på forskellig måde markere det særlige ved at blive genforenet.

Helt konkret vil vi i efteråret 2020 invitere til Genforeningskoncert med Sønderjysk Pigekor og efterfølgende Sønderjysk kagebord.
Derudover vil vi i foredrag vende den kirkelig/teologiske/eksistentielle side af ”Genforening”. For at blive genforenet og få en ny begyndelse går som en rød tråd gennem vores møde med Gud.
I julen lod Gud sig føde i skikkelse af det lille Jesus-barn. Gud kom fra himlen til jorden for at leve menneskeliv. Ja, for at blive forenet med os og erfare, hvad ondt og godt, hvilke sorger og glæder, der tilstøder os mennesker. Gud gjorde sig udsat og sårbar som ethvert andet menneske. Men Gud lod sig også forene med os for, at vi på nærmeste hånd kan mærke hans nåde og kærlighed.
Påskedag, da Kristus opstod fra de døde, fik vi det endegyldige bevis på den forening, eller det bånd, der er mellem Gud og os. Opstandelsen er en ny begyndelse. En ny begyndelse på livet. Så sorgfuld og skræmmende Langfredags begivenheder end var, så lod Gud en tro på livet vokse påskemorgen. Troen på en genforening med Gud. Det er derfor vi ønsker hinanden glædelig påske. I kommende påske kan vi, med et glimt i øjet, tillige ønske hinanden: Glædelig genforening.

Annette Lyster-Clausen

ULDUM KIRKE