Til forsiden Besøg og likeDåb i folkekirkenMeld dig ind i folkekirken

Præstens klumme

BIBELEN 2020 – gamle ord i nye klæder

D. 20. marts fik Danmark en ny bibeloversættelse.
Formålet med den nye bibel er at gøre ord og udtryksmåder mere forståelige på nudansk. Det betyder, at en række centrale kristne begreber, som f.eks. ”synd” og ”nåde” ikke længere findes, men er f.eks. erstattet af: ”de forbudte ting” eller ”det vi får helt ufortjent”.
På den anden side har oversætterne ikke ønsket at udjævne eller fjerne den kulturforskel, som der tydeligvis er mellem den flere tusinde år gamle gammeltestamentlige verden og vores virkelighed i det 21. århundrede. Mange passager i Det Gamle Testamente kan i dag virke både anstødelige og meget fremmedartede.
Det har altså ikke været meningen at fjerne en gudsopfattelse, - eller tro, skikke og vaner, som vi i dag har svært ved at identificere os med, - men udelukkende at fjerne den sproglige barriere.
Forhåbentlig kan dette sproglige arbejde også gøre, at man nemmere husker fortællingerne. De nyoversatte tekster egner sig godt til at blive læst højt, - en tradition der går helt tilbage til en tid, hvor hvermand ikke kunne læse. Dengang blev bibelen lært udenad og fortalt fra mund til mund. Og vil man gerne gøre bibelen til hvermandseje, så giver det god mening, at den nudanske tekst flyder let og ubesværet, når den læses op og således nemmere huskes.
Selvfølgelig kan vi alle begræde, at gamle smukke bibelske ord forsvinder. Ord, som har en umålelig dybde i betydning og som i mange tilfælde slet ikke kan oversættes med alternative ord.
Men vigtigst af alt er, at bibelens budskab blevet tilgængelig for de fleste. Det har værdi, at mennesker berøres af den. At den enkelte føler sig ”talt” til i situationer, hvor man har brug for det. Måske kan det oven i købet tænkes, at ens nysgerrighed og interesse er blevet vakt så meget, at man en anden gang vil bruge bibelen.

Annette Lyster-Clausen

ULDUM KIRKE